autoarad

info

Cuplajul electric al remorcilor

se face prin mufa clasica cu 7 pini (ISO 1724), insa oferim si adaptoare compatibile pentru masinile care au in dotare prize cu 13 pini (ISO 11446). Diferenta intre cele doua tipuri de conexiuni fiind lipsa lampii pentru mersul inapoi la mufa cu 7 pini. La nevoie, oferim si cablu prelungitor de 10m, kit stopuri suplimentare cu magnet si priza dubla pentru alimentarea mai multor trailere etajate. Pentru masinile pretentioase la partea electrica, avem kit de lumini cu led-uri.

Schema electrica a prizelor auto cu 7 si 13 pini pentru remorci

Unele rulote sunt echipate cu 2 ștechere de 7 pini: unul de culoare neagra și altul de culoare gri, cu pini in alta configurație fata de cel de culoare neagra. Daca rulota este echipata cu ștecher de culoare neagra, prin acesta este asigurat iluminatul exterior, de siguranță, pe timpul deplasării (lămpile stop și de iluminare plăcuta număr, lămpile laterale de gabarit și lămpile albe de poziție fata). Când rulota este echipata cu ștecher cu 13 pini sau varianta englezeasca de 2 ștechere cu 7 pini fiecare, pe aceasta instalație se asigura și iluminatul interior, încărcarea acumulatorului de pe rulota, funcționarea frigiderului la 12 volți. Când rulota nu are acumulator, prin ștecherul de 13 pini se poate asigura iluminatul interior al rulotei de la acumulatorul mașinii, în staționare.

Oferim gratuit clientilor, capace de protectie pentru carligul de remorcare. www.platformearad.ro

Cat este de legal sa ai montat un carlig de remorcare pe masina atunci cand nu tractezi un alt vehicul?

In unele tari europene, acest aspect este destul de clar. Exista tari in care legea interzice sa circuli cu un carlig de remorcare montat pe masina daca acesta nu este folosit si tari in care interdictia este ca acesta sa nu limiteze vizibilitatea numarului de inmatriculare. In Romania, legislatia nu precizeaza daca poti circula sau nu cu un dispozitiv de cuplare (carlig) fara sa transporti sau sa tractezi propriu zis o remorca, rulota, un dispozitiv pentru transportul bicicletelor. Insa, specifica foarte clar ca remorcarea nu se poate face la intamplare, ci respectand anumite norme. Nerespectarea normelor de remorcare este sanctionata conform legii. Conducatorii auto cu autovehiculele echipate cu dispozitive de cuplare, care folosesc propriu-zis aceste dispozitive si tracteaza o remorca trebuie sa reduca viteza in afara localitatilor cu 10km/h mai putin decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul. Aceasta regula nu este valabila in cazul in care dispozitivul de cuplare este folosit pentru un suport de biciclete. Pentru a se incadra in normele legale, dispozitivul de cuplare (carligul) trebuie sa fie o componenta omologata RAR si sa aiba o eticheta vizibila care demonstreaza asta.

Categorii de permis si tonaje:

categoria B: ansamblu<3.500kg

Autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
Ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată NU depăşeşte 750 kg;
Ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;
Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

categoria B extins: ansamblu<4.250kg

Cursul pentru obtinerea codului 96, se poate efectua la majoritatea scolilor de soferi din Romania. Actele necesare pentru cursul de formare cat.B extins:
-copie act de identitate -copie permis (cat.B)
-adeverinta absolvire curs (eliberat de scoala)
-chitanta preschimbare permis 68 lei, platita la orice oficiu postal.
Dupa absolvirea cursului, permisul de conducere va fi inscriptionat la punctul 12 („coduri”) cu inscriptia 96.

categoria B+E: ansamblu<7.000kg

Ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg;

identificarea maselor

Masa maxima a vehicolului se poate afla din talon la rubrica F1
Masa proprie a vehicolului se poate afla din talon la rubrica G
MMTA = Masă maximă tehnic admisibilă a ansamblului de vehicule (kg)
Masa proprie = greutatea masinii la gol
Masa maxim autorizata = greutatea maxima permisa a masinii cu tot cu incarcatura

 • Greutatea maxima admisa a remorcii pe care o poate tracta masina, se poate afla:
 • din CIV (cartea de identitate a vehicolului) la rubrica O.1
 • din talon la rubrica observatii.
 • de pe placuta de omologare aflata pe caroserie sub capota in compartimentul motor, sau pe interior in zona portierei soferului. Cea mai mare cifra in kg, reprezinta masa maxima a ansamblului, din care se scade masa maxima a vehicolului pentru a afla greutatea remorcii permise pentru tractare.

Taxe de drum in Europa pentru auto <3.5T si remorci.

 • Austria: 9.5€/10 zile varianta minima. Nu este nevoie de vigneta pentru remorca.
 • Bulgaria: 7.7€/7 zile varianta minima. Vigneta este obligatorie si la remorca, daca ansamblul depaseste 3.500kg
 • Cehia: 13.20€/10 zile varianta minima. Nu este nevoie de vigneta pentru remorca.
 • Elvetia: 40CHF/14 luni varianta minima obligatorie si pentru remorca.
 • Italia: se plateste in functie de numarul de axe ale anasamblului.
 • Slovacia: 10€/10 zile varianta minima. Vigneta este obligatorie si la remorca, daca ansamblul depaseste 3.500kg
 • Slovenia: 15€/7 zile varianta minima. Nu este nevoie de vigneta pentru remorca.
 • Ungaria: 10.5€/10 zile varianta minima. Valabilitatea vignetei se poate verifica aici.
 • In Ungaria este nevoie de vigneta pentru remorca, daca este tractata de o autoutilitara sau 7+1
 • Romania 3€/10 zile varianta minima. Nu este nevoie de vigneta pentru remorca.

Servicii

inchirieri platforme transport auto:

 • 3.5m 📌 1.500kg – 1ax
 • 4m 📌 2000kg – 2axe
 • 4.5m 📌 2200kg – 2axe
 • 4.5m 📌 2700kg – 2axe
 • 5m 📌 2700kg – 2axe
 • 5m 📌 3500kg – 2axe
 • 6m 📌 3000kg – 2axe
 • 6m 📌 3500kg – 3axe
 • 8m 📌 3500kg – 3axe
 • 8.5m 📌 3500kg – 3axe

inchirieri remorci 750kg:

 • 1.7m x 1.1m 📌 1.5mc* – 750kg – 1axa
 • 2m x 1m 📌 2mc* – 750kg – 1axa
 • 2m x 1.25m 📌 2.5mc* – 750kg – 1axa
 • 2.2m x 1.25m 📌3mc* – 750kg – 1axa
 • 2.5m x 1.25m 📌 4mc* – 750kg – 1axa
 • 2.5m x 1.50m 📌 4mc* – 750kg – 2axe
 • 2.65m x 1.25m 📌 4.5mc* – 750kg – 2axe
 • 2.65m x 1.5m 📌 4.5mc* – 750kg – 2axe
 • 3m x 1.25m 📌 5mc* – 750kg – 2axe
 • 3m x 1.5m 📌 6mc* – 750kg – 2axe

inchirieri remorci tonaj:

 • 3.5m x 1.5m X 1.70m 📌 9mc* – 1500kg – 2axe
 • 4m x 1.5m X 1.70m 📌 10mc* – 2000kg – 2axe
 • 4m x 2m X 1.70m 📌 13mc* – 2000kg – 2axe
 • 4.5m x 1.5m X 1.70m 📌 11mc* – 2000kg – 2axe
 • 4.5m x 2m X 1.70m 📌 15mc* – 2000kg – 2axe
 • 5m x 2m X 1.70m 📌 17mc* – 2700kg – 2axe

GDPR

Securitatea Datelor Personale:
platformearad.ro incearca sa protejeze cat mai mult dreptul la intimitate si la imagine al dumneavoastra, utilizatorilor site-ului. Datele personale pe care dumneavoastra le furnizati in orice fel (e-mail, telefon, formulare prezente pe pagina web) vor fi folosite in scopul principal al acestui site. Acestea nu vor fi facute publice. Scopul acestora este de a furniza informatiile necesare in onorarea comenzilor, in vederea contactarii dumneavoastra sau in trimiterea catre dumneavoastra de buletine informative cu privire la promotii sau reduceri.
Divulgarea si transmiterea informatiilor cu caracter personal
platformearad.ro nu va transmite (prin vanzare sau inchiriere) catre terte parti informatiile dumneavoastra cu caracter personal.
platformearad.ro poate, totusi, transmite informatia tertilor in urmatoarele cazuri:
– Cu acordul dumneavoastra;
– Daca este necesara transmiterea unor informatii in vederea furnizarii produselor si serviciilor solicitate de dumneavoastra;
– In cazul in care informatia e necesara partenerilor companiei pentru imbunatatirea sau facilitarea unor servicii sau produse solicitate de dumneavoastra. Companiile partenere au dreptul de a utiliza datele cu caracter personal furnizate direct de earad.rodoar in masura in care este necesara asistenta lor.
– putem transmite informatii cu caracter personal autoritatilor sau institutiilor publice conform prevederilor legale sau bunei-credinte.
– in cazul in care activitatile dumneavoastra contravin termenilor si conditiilor mentionate de platformearad.ro;
– in cazul in care platformearad.ro fuzioneaza sau e cumparata total sau partial de o alta companie iar baza de date e transferata noului proprietar.
– in cazul in care platformearad.ro devine insolvabila, voluntar sau involuntar, prin lichidatorul, administratorul sau cumparatorul, baza de date poate fi vanduta, autorizata, tranzactionata doar cu acordul instantei de judecata. In cazul in care va aparea una din situatiile mentionate mai sus veti fi anuntati prin e-mail sau printr-un anunt postat pe site-ul platformearad.ro.
Dreptul dumneavoastra de a va modifica si stege datele detinute de noi
platformearad.ro confera dreptul utilizatorilor de a isi modifica datele de contact inregistrate sau unele aspectele de care sunteti interesat. De asemenea puteti sa ne solicitati oricand stergerea datelor dumneavoastra.
Securitatea datelor
Pentru confidentialitatea si securitatea datelor, contul dumneavoastra este protejat de un username si o parola; platformearad.ro face toate eforturile necesare si foloseste ultimele tehnologii disponibile pentru a asigura protectia si securitatea lor.
Modificari ale politicii de confidentialitate
Daca va fi nevoie de o schimbare a regulilor de confidentialitate, vom publica respectivele modificari in aceasta sectiune pentru a va informa cu privire la schimbarile efectuate sau noile modalitati de mentinere a confidentialitatii datelor dumneavoastra. Daca aveti intrebari cu privire la politica noastra de confidentialitate va rugam sa ne scrieti pe adresa de e-mail: info@platformearad.ro
Va multumim ca folositi serviciile noastre. Va asiguram ca vom incerca sa fim la inaltimea asteptarilor dumneavoastra.

Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorului https://anpc.ro/